Get Adobe Flash player

Verhalen

Vandaag was het zand bij het Zilvermeer ververst en uit veiligheidsoverwegingen een touw gespant met drijvende ballen zodat kinderen niet te ver in het water gaan. Bij toeval kwam ik twee meisjes tegen die met hun paarden het meer aan het verkennen waren en een vrouw die genoot van het frisse water(19 graden Celsius) en de buitenlucht(22 graden Celsius).

View the embedded image gallery online at:
http://lijn6.com/index.php/lijst/beijumers#sigProGalleria56d86605ad

bwg IMG 1788Een verkenning in het zilvermeer

 

Het is handig om vooruit te kijken, naar gelang de plannen die je hebt. Als de weersverwachtingen slecht zijn komende week is het verstandig niet te gaan kamperen in de buurt van Groningen. Of als de winkels dicht zijn, er rekening mee te houden dat er op die tijden niets kan worden gekocht. Volgens weersvoorspellingen zullen de komende dagen mooi worden en dat zijn dagen waarop je extra vitaminen van de zon kunt meekrijgen. Op mooie dagen kun je lekker aan je tuin werken of wandelen, fietsen, zwemmen, lezen, naar gelang het uuitkomt. Op regenachtige dagen hoeven de planten geen water en binnen heeft zo ook zo z'n charmes.

bw IMG 3746

 

Knipsel

 

 

De groepen 6 van de Beijumkorf(honingraat en de zwerm)hebben in maart drie lessen binnen gehad om zo begin april warm van start te gaan met het zaaien van gewassen. Vandaag waren ze bezig met onkruid wieden en het zaaien van ridderspoor en zinnia. De courgettes staan onder de klokken om tegen te gaan dat de slakken de beginnende blaadjes opeten. De locaties van de honingraat en de zwerm bevatten 30 kinderen. Er werden instructies uitgedeeld door middel van een instructietuin van tuinmeester Ger en onder het toeziend oog van hun eigen meester Renze. De waterbron van de kindertuinen bevat 1500 liter water en in de gieter past 5 liter zodat de kinderen 5 tot 6 keer heen en weer moesten lopen om al het groen en de geulen voor de zaden van water te voorzien. Allereerst werden de paadjes geschoffeld om het onkruid weg te halen. Volgens meester Renze zorgt tuinmeester Ger voor de succeservaringen door eerst planten te poten die snel omhoog komen. Het idee erachter is dat kinderen dan des te meer gemotiveerd worden als ze merken dat hun tuintje het in de loop van de tijd goed doet. Als het herfst is gaan de kinderen oogsten:  zoals prei, bieten, sla, ui, courgettes, sjalotten en aardappelen. De oogst nemen de kinderen mee naar huis om er bv. een lekkere salade van te maken. Dan kunnen de kinderen proeven hoe lekker groente is zonder bestrijdingsmiddelen. Dit hele proces werkt motiverend en de kinderen zijn dan ook elke donderdag enthousiast bezig van 13.15 uur - 5 voor half 3 om hun tuinen te onderhouden. Er zijn in Groningen 8 lagere scholen verbonden met de kindertuinen.

 

View the embedded image gallery online at:
http://lijn6.com/index.php/lijst/beijumers#sigProGalleriaf9fcc13679

bw IMG 3432Drie jongens van de Beijumkorf en meester Ger op de achtergrond aan het schoffelen.

 

Knobbelzwanen nestelen op de grond, dicht bij de waterrand van moerasgebieden en weinig stromende waters, bij estuaria en in steden. Hun nest is een groot bouwsel van plantenmateriaal (voornamelijk riet en waterplanten) met een holte in het midden. Het wijfje broedt tot 38 dagen op de 5 tot 8 ovale eieren van ongeveer 11 cm. In het begin van de broedtijd zijn de eieren nog mat en grijsgroen, maar na een paar weken worden ze glanzend en bruinig. Het wijfje sist luid naar alles wat te dicht in de buurt komt. Als haar waarschuwingen in de wind worden geslagen, valt ze aan. Haar sterke snavel en vleugels zijn geduchte wapens. Vooral in de broedtijd kan ook het mannetje behoorlijk agressief zijn territorium verdedigen, ook tegen mensen die te dicht bij het nest komen. Broedpartners blijven dikwijls hun hele volwassen leven bij elkaar. Knobbelzwanen hebben per jaar maar één broedsel. Bron: Wikipedia

 

View the embedded image gallery online at:
http://lijn6.com/index.php/lijst/beijumers#sigProGalleria89fb73531c

bw IMG 1522Zes knobbelzwaantjes in een vijver aan de Amkemaheerd

bw IMG 1553Een natuurliefhebster en liefhebber van filmen van jonge zwanen

bw IMG 1558Ondanks haar handicap rijdt ze dagelijks bij mooi weer door kardinge natuurgebied om de natuur te filmen

bw IMG 1559Deze mevrouw maakt honderden filmpjes, ook van zwanen met jongen.

Het was de hele middag mooi weer, blauwe lucht met stapelwolkjes. De wethouder Mattias Gijsbertsen was bij de opening van een nieuw gebouw, het melsemagebouw, aanwezig. Evenals Ruud Erp, vroeger stadscoördinator en de directeur van Patrinomium, de voorzitter van de Zijlen en een bewoner van de Zijlen hielden een voordracht voor zo'n 50 belangstellenden. Er was tevens een braderie voor elk wat wils, waar kinderen hun speelgoed verkochten en kunstenaars hun waar aan de man probeerde te brengen. Het was een mooie dag en het kleurige optreden van de oriëntaalse dansgroep van bedrijventerrein het witte lam maakte de voorstelling helemaal compleet. Het waaide wel wat en dat bracht hun prachtige dansjurken in de zon met de mooie muziek tot een feestelijke inwijding.

View the embedded image gallery online at:
http://lijn6.com/index.php/lijst/beijumers#sigProGalleriaf96436aa00

bw IMG 3173

bw IMG 2556

juridische

Weerfoto's Beijum

beijumnieuws2