Get Adobe Flash player

Vrije Tijd

Op Dierenweide Het Boegbeeld in Groningen wonen allerlei dieren. Het slimme varken Eva bijvoorbeeld, die op commando kan zitten! Ook zijn er geitjes, schapen en konijnen, die kinderen gerust mogen aaien. De boerderij biedt een grote overdekte ruimte, dus ook met slecht weer is een bezoekje aan Het Boegbeeld leuk!
bw IMG 0620

Vandaag was het heerlijk weer om even de jassen uit te doen en een balletje te gaan trappen. In de Nijensteinheerd waren ze daar dan ook fanatiek mee bezig.

bw DSC00529

Van tevoren ongeveer anderhalf kilo aardappels schillen en in 5 minuten aan de kook brengen. De andijvie daarna erop leggen met de rookworst en in 20 minuten gaar laten worden. Afgieten en één bol knoflook schillen, in een hakker klein maken en in een paar minuten in een pan gaar laten worden. Drie uien schillen en in één minuut met de knoflook laten bakken. De spekjes bakken in ca één minuut, knoflook, spekjes en uien toevoegen aan de boerenkool, stampen met kookroom en één zakje puree met melk. Met zout, kerrie en peper op smaak brengen en je krijgt een heerlijke stamppot.
BW DSC05558

IJsbloemen zijn afzettingen van ijskristallen die vanwege hun vorm met bloemen vergeleken worden. Het gaat om een specifieke vorm van ruige rijp.

IJsbloemen vormen zich op dunne vensterruiten als de buitentemperatuur onder het vriespunt (0°C) daalt, de luchtvochtigheid in de kamer hoog is, de ruit een geringe warmte-isolerende werking heeft en zich bovendien groeikernen (bijvoorbeeld in de vorm van stofdeeltjes of krasjes) op het glas bevinden die kristallisatie van water mogelijk maken.

Warme kamerlucht die in contact komt met de ruit koelt af. Hierdoor neemt de relatieve luchtvochtigheid toe, omdat koudere lucht minder waterdamp kan bevatten dan warmere lucht. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid een waarde van 100% bereikt, is de lucht verzadigd. Bij verdere afkoeling zal waterdamp die niet meer kan worden opgenomen gaan rijpen en zullen tegen de ruit ijskristallen worden gevormd. Deze ijskristallen vormen op hun beurt weer uitstekende secundaire groeikernen waardoor ijsbloemen zich in typisch dendritische structuren kunnen uitbreiden. Naarmate er meer waterdamp rijpt, worden ijsbloemen groter, totdat deze uiteindelijk de hele ruit kunnen bedekken.

Doordat de meeste vensters tegenwoordig zijn gemaakt van dubbel glas, waarvan de binnenkant veel minder afkoelt, komen ijsbloemen minder vaak voor dan vroeger. Tegen de vensters van vliegtuigen vormen zich nog wel geregeld ijskristallen. Ook op de ruiten en de gelakte delen van auto's kunnen zich ijskristallen vormen wanneer de omgevingstemperatuur onder de 0 °C daalt. Bron: Wikipedia.

bw DSC05555

juridische

Weerfoto's Beijum

6 april 2018 Beijum
06 apr 2018 17:016 april 2018 Beijum
5 april 2018 Beijum
05 apr 2018 17:075 april 2018 Beijum
4 april 2018 Zuidwolde
04 apr 2018 22:024 april 2018 Zuidwolde
26 maart 2018 Beijum
26 mrt 2018 12:5426 maart 2018 Beijum

beijumnieuws2