Get Adobe Flash player

Blok, minister van wonen en rijksgebouwen: ontzet over misstanden wonen was het eerste dat ik vanmorgen las op mijn favoriete nieuwssite. Op 30 oktober 2014 werden de resultaten openbaar gemaakt van het zwaarste middel, een openbare parlementaire enquête onder ede, naar de handel en wandel van een aantal project ontwikkelaars en corporaties in ons land. Het kleine landje dat alles onder controle denkt te hebben faalt en vertrouwt op uitvoerders met hun grootse plannen en ideeën voor nieuwe en grotere projecten dan het bouwen van huurwoningen. Of nieuwe wijken uit de grond stampen. Dat vraagt veel denk- en praatenergie maar niet tegen elke prijs. Een Maserati als status symbool voor de complexe samenleving waarvoor zij werkzaam zijn.

Brainstormende filosofische gedachtegangen en plannen vastgelegd in grootschalige geldverslindende projecten van beiden veranderen in een grote luchtbel vol ontzetting en verbazing en een dringende schreeuw van “dit mag nooit meer gebeuren”. Naast deze indringende schreeuw stellen velen met mij de vraag of alle veranderingen van de woningmarkt in de jaren 90 wel een goede zet was? Vanaf dat moment zag je een toenemende zorg plaats vinden of huren voor velen in de toekomst nog wel mogelijk is? Zo ja, tegen welke redelijke huurprijs?

De huursector verandert in een snel tempo. Het openbare parlementaire eindrapport met de toepasselijke titel ‘ver van huis”, heeft ons allen een kijkje achter de schermen gegeven, hoe er door sommige project ontwikkelaars en corporaties met gemeenschapsgelden werd omgaan. Daarvoor betalen duizenden huurders nu jarenlang.

Het bevestigt maar eens weer opnieuw hoe groot de afstand blijkt te zijn tussen politiek, ambtenaren en burgers. Terwijl de politiek met een vooralsnog oppervlakkige reactie kwam van ontzetting en dat de meerderheid van de Tweede kamer het eens is met de aanbevelingen uit dat rapport zijn de huurders de dupe. Zij draaien op voor al het onbehoorlijk ondoorzichtige bestuurlijke gedragingen waarover pas in december een politiek oordeel wordt verwacht. Intussen worstelen velen met de vraag: kan ik bij een normale besteding in de toekomst nog in mijn huis blijven wonen? Een reële vraagstelling die steeds actueler wordt als je leest dat er relatief veel meer uitzettingen zijn geweest dan in jaren daarvoor. Of dat per definitie altijd te verwijten is aan een onverantwoordelijke bestedingspatroon? In een steeds harder wordende en ingewikkelde samenleving waarin niets meer zeker lijkt, blijft het uiten van de zorgen met betrekking tot de te hoge vaste lasten een bittere noodzaak.

Intussen wandelen door de wijk Beijum. Pratend onder een rustige herfstzonnetje. Ja Beijum met haar vele boeiende verhalen en gezichten. Maar ook een wijk van grote en kleine zorgen over hoe het verder zal gaan, want ook hier wordt de aardbeving vaker gevoeld.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

juridische

Weerfoto's Beijum

24 juli 2018 Beijum
24 juli 2018 17:0524 juli 2018 Beijum
23 juli 2018 Beijum
23 juli 2018 16:4423 juli 2018 Beijum
19 juli 2018 Beijum
19 juli 2018 16:4919 juli 2018 Beijum
26 mei 2018 Beijum
26 mei 2018 20:0326 mei 2018 Beijum

beijumnieuws2