Get Adobe Flash player

 

In de rookdampen van vuurwerk wensen waarin velen elkaar in verschillende talen en op diverse manieren de beste wensen voor het jaar 2015. Afhankelijk tot welke relatie je met iemand hebt worden de wensen bezegeld met een handdruk, zoen of knuffel. Of gewoonweg de opmerking tussen de bedrijven door “o ja, nog een voorspoedig 2015 gewenst”.

De virtuele drempel naar het jaar 2015 met een blanco bladzijde in de agenda rustig genomen in het besef dat de drempels in de samenleving wel degelijk aanwezig zijn. Of dat de agenda’s al volstaan met al dan geen belangrijke bijeenkomsten in het nieuwe jaar. De resterende digitale gegevens uit 2014 gaan mee de virtuele drempel over naar 2015 omdat deze nog niet of onvoldoende zijn afgehandeld. Papier en digitale bestanden zijn geduldiger dan de mensheid. Vandaar dat er moeilijk sprake kan zijn van een blanco start in het jaar 2015. Het verleden blijft velen nog jaren achtervolgen.

Inmiddels zijn de rookdampen van het vuurwerk verdwenen en met een winters zonnetje en een strakke heldere blauwe lucht maken velen de balans op. Een balans van opluchting dat de decembermaand relatief goed en rustig is verlopen. Maar ook  met een zorgelijke blik hoe het mogelijk is dat er iemand volgens berichten drie jaar lang dood in huis heeft gelegen zonder dat iemand het heeft opgemerkt en er melding van maakte. Is de samenleving al zover heen dat niemand, zelfs geen aanwezige buurtbeheerder heeft opgemerkt dat de brievenbus vol bleef.

Dan te bedenken dat Beijum langzamerhand vol stroomt met sociale informatie teams en begeleiders waar velen een beroep op kunnen doen. Er  behoort een buurtbeheer te zijn die de buurt controleert. In plaats daarvan zie ik een steeds grotere afstand ontstaan tussen functionarissen en de mensen in de straat. Ik aarzel een beetje om dit alles te benoemen omkleed met kritische stellingen of de sociale informatie teams of buurtbeheer daadwerkelijk naast iemand staan. Zo heeft ieder zijn eigen specifieke werkzaamheden Toegegeven, zij zijn gehuisvest of hebben een werkplek in de wijk. Als dat het enige argument is als zijnde laagdrempeligheid in de wijk aanwezig zijn. Ja, dan hebben ze gelijk en mogen de banken en overheidsgebouwen daar hun voordeel mee doen.

De eerste week van het nieuwe jaar zit er weer op met nieuwjaarsrecepties en toespraken. En van dankbetuigingen dat de virtuele drempel naar 2015 redelijk tot goed is verlopen. Klagers blijven er altijd wel. Wat blijft is de discussie of het zware vuurwerk nu echt aan banden moet worden gelegd. En of dat het afsteken van vuurwerk nog verder aan banden moet worden  gelegd. Nee, ik vind alleen dat de vreugdevuren in de straten wel strenger moeten worden aangepakt. Hoe zonde is het te zien hoe de pas gerealiseerde herbestrating waar jaren over gedacht en gepraat is door vreugdevuren er weer matig tot slecht uit ziet.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

juridische

beijumnieuws2