Get Adobe Flash player

Onlangs las ik in De Volkskrant een opmerkelijk artikel met als titel: In verzet tegen de (nazi) wet die ‘reclame’ voor abortus verbiedt. Het artikel gaat over de Duitse huisarts en gynaecoloog Hänel, die op haar website vermeldt dat ze onder andere abortussen verricht. In Duitsland is abortus anno 2018 nog steeds illegaal. Daarom kreeg deze huisarts een boete van 6000 euro. Het achterliggende motief voor deze boetes is dat door minder reclame voor abortus het aantal abortussen zou afnemen.

Verschillende perspectieven

Naar mijn idee is de teneur van het artikel te eenzijdig. Waar blijft de stem van het leven dat in de baarmoeder is gewekt? Hänel noemt Nederland als haar grote voorbeeld. Vroeger en nu nog steeds gaan veel vrouwen die een abortus willen laten plegen naar Nederland. Huisarts Hänel heeft veel geleerd in reguliere klinieken in Groningen, Heemstede en Rozendaal, terwijl in haar eigen land niets te leren viel. Dat de wetgeving in Duitsland zo streng is, heeft er wellicht mee te maken dat tijdens de Holocaust in Duitse concentratiekampen op een afschuwelijke manier werd geëxperimenteerd met het menselijk leven.

Als theoloog, afstudeerrichting pastorale variant, heb ik een andere kijk op dood en leven. Ongeboren leven beschouw ik niet als een stomme levenloze vrucht, maar als het begin van een leven met een eigen identiteit en uniek DNA. Het gaat er niet alleen om dat vrouwen ‘baas zijn in eigen buik’, de verantwoordelijkheid begint met seksuele voorlichting op school en met gesprekken in het gezin over anticonceptie, over het ontstaan van het leven en over ethiek.

Persoonlijk vind ik dat er te vaak weinig aandacht besteed aan de psychische gevolgen van het weghalen van een beroemde ballerina in wording, een tweede Einstein of gewoon een lief klein kindje dat graag geadopteerd wil worden door mensen die helaas zelf geen kinderen kunnen krijgen.

Niet voor niets is er in het programma Spoorloos zo’n grote behoefte aan herkenning en erkenning. Dit programma gaat over kinderen die op latere leeftijd op zoek gaan naar eventuele familieleden. De diepe pijn en het isolement beginnen al vroeg, als kinderen moeten worden afgestaan. Later wordt dan alles geprobeerd om de wortels van die diepe verlatenheid op te zoeken. Toch hebben deze levens evenveel zin en reden als die van kinderen die wel door hun eigen ouders worden opgevoed.

Geschiedenis van abortus in Nederland

De redenen voor het weghalen van de vrucht kunnen heel subjectief zijn. Bij de één kan het angst zijn of wanhoop en onwetendheid, bij een ander komt het niet goed uit vanwege ‘verkeerde’ planning. In Nederland werd abortus in 1911 verboden. Artsen die toch vrouwen hielpen, riskeerden een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaar of een geldboete van 6000 gulden. Toch werd er illegaal geaborteerd door artsen of illegale aborteurs. Vrouwen probeerden de vrucht te beschadigen met behulp van scherpe voorwerpen, zoals breinaalden, of door zichzelf van de trap te gooien. Of ze slikten kinine, dat de bevalling op gang kan brengen, of spoten zichzelf met zeepsop in. Soms resulteerde dit in een geperforeerde baarmoeder; de vrouw kon hierdoor onvruchtbaar worden, buikwandinfecties krijgen of zelfs dood gaan.

In 1984 werd abortus in Nederland gelegaliseerd. Nu zijn artsen bevoegd de vrouwen te ‘helpen’ als er sprake is van een noodsituatie, een dringende medische reden. Tot en met de 23ste week van de zwangerschap is abortus in Nederland toegestaan.

Een jaar na de legalisatie van abortus richtte toenmalig EO-directeur Bert Dorenbos Schreeuw om leven op. Deze organisatie strijdt tegen de abortuswet en organiseerde herhaaldelijk demonstraties voor de deuren van abortusklinieken. Op de Facebookpagina van Schreeuw om leven staat een filmpje waarin je kunt zien dat een bevruchte eicel een mensje in wording is.
Philippine Koopman

w23 3De verhoudingen aan het eind van week 23 zijn bijna hetzelfde als die van een pasgeboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

juridische

Weerfoto's Beijum

beijumnieuws2