Get Adobe Flash player

Zomerse sferen en komkommertijd op de radio en televisie en in kranten. Veel stressende mensen die bezig zijn om alles ingepakt te krijgen voor de vakantie-uittocht naar andere oorden om bij te tanken.

Wat velen als komkommertijd ervaren valt er wel veel aan mooie sporten te zien. Hoe mooi sport kan zijn tussen wilskracht, inspanningen en teamgeest. Grenzen verleggen tussen kunnen en willen bereiken. Praten over winnen en verliezen. Al pratende er achter komen waarom iets gaat zoals het gaat en daar dan aan werken. Zo mooi is sport in haar pure vorm.

Van teamgeest in de sport naar teamgeest om de hoek in je straat of wijk lijkt een kleine stap te zijn. Ja, zelfs op vereniging wijkniveau zou dat een kleine stap in de goede richting zijn. Het zou hun sieren wanneer zij meer gaan richten op zaken in de wijk zelf dan de pijlers te richten op alleen maar door in contact te treden, overleg te voeren en samen te werken met overheden, instellingen en organisaties, die (mede-) zeggenschap hebben over de woon-, werk- en leefomstandigheden. Althans zo staat het mooi in haar statuten vastgelegd. Lezen we een stapje verder: het bevorderen dat de bewoners betrokken worden bij het overleg over knelpunten en activiteiten in Beijum. Waar ligt hier dan de binding van de leden en de ‘anders denkenden’ voor meer openheid en vernieuwingen?

Alleen de uitvoering van die vereniging laat een andere spiegel zien met een eenzijdige benadering. Een spiegel met een hele eigen invulling. Vernieuwingen uit de wijk voor meer openheid en toegankelijkheid worden steeds ervaren als een negatieve stroming. Wat wordt er eigenlijk met “bemiddelingsfunctie” voor meer betrokkenheid van bewoners bedoeld als leden van de vereniging zelf via andere sociale sites hen afkraken en of te kijk zetten? Is dat de bindingsfactor die zij met de achterban willen onderhouden?

Hoe kunnen zij die een openbare functie bekleden menen heel wat te mogen af twitteren op hun persoonlijke twitter account over personen en anders denkende stromingen uit de wijk? Dit getuigt geenszins van een vorm van teamgeest richting hun achterban die zij menen hard nodig te hebben.

“Is dat wat zij als vereniging de binding van de wijk noemen”? Zouden “ze” ooit reageren op alles wat er aan vragen leeft? Velen met mij vragen zich dan ook ernstig  af wat de vereniging bedoelt met “bindend voor de wijk te functioneren”. Laat staan als je praat over vernieuwingen. En kijk maar over hoe er door de vereniging  gereageerd wordt op de al jaren in de lucht zijnde nieuwe sites. Of op het  onafhankelijke eind onderzoeksrapport dat niet openbaar werd gemaakt. De vereniging wil toch bevorderen bindend voor haar achterban te zijn?

Hoe dan ook het mooie zomers weer kwakkelt. Met twijfel of ik al dan geen trui aan zal doen, ging ik richting de huiskamer om wat te gaan drinken. Max de kater met zijn gekrulde staart loopt met mij mee.

Reacties   

Menno
#1 Menno 29-08-2012 16:22
Vaag en onsamenhangend verhaal. Leg eens uit in je volgende column wat je precies bedoelt met je opmerkingen over die 'vereniging wijkniveau'? Graag met verduidelijkend e voobeelden.
Harm zei mij een keer dat hij de Beijumkrant maar niks vindt. Toen ik hem vroeg wat hij van de interviews vond zei hij dat hij de Beijumkrant nooit leest. Tja...
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

juridische

Weerfoto's Beijum

beijumnieuws2